Nadtlaka (skoraj sigurno) nikoli ne bo čez en bar, tako da nekih brutalnih razmakov ne rabim; vsekakor pa si puščam opcijo, da bom ob nastavljanju map kje kaj pofailal in bi si rad pustil malenkost rezerve, če bo za par trenutku motorju prevroče.
Izvrtina se je naročila 89.270, bati so pa 89.22; po knjigi bi moral imeti 0.045 lufta, tako da smo šli za pikico bolj na ohlapno. Koliko pa so izvrtine dejansko velike pa še nisem izmeril, imam pa v planu.
Po daljšem razmisleku sem se spravil vgriznit v kislo jabolko in se odločil za:
1. ring: 0.5
2. ring: 0.55
3. ring: 0.4
Prvi ring je tako na zgornji meji tovarniške dopustne tolerance in na predlagani meri s podatki iz literature; drugi je bil pobrušen kar precej, saj se mi je zdela pa smiselna teorija (ki sem jo prebral tudi iz večih virov) o večjem gapu drugega obročka. Tudi oljnega sem dal na zgornjo tovarniško mejo, ki tudi sovpada s teoretično izračunanim gapom po literaturskih formulah.
Pri brušenju naj bi bilo zelo pomembno, da se obroček odbrusi čimbolj pravokotno na tangento obročka. Ker ročna natančnost ne bi dosegala minimalnih standardov, sem si na ploščo fiksiral nastavek od dremla z brusom, za pravo pozicijo obročka pa po precej merjenja dodal še štoperje, ki so zagotavljali pravokotnost obročka na brusno ploščico.
Takale zadeva:
Sam postopek sicer ni posebej zakompliciran, je pa relativno dolgotrajen, sploh pa je potrebna visoka pazljivost pri obdelavi, saj lahko z neprevidnim dotikom obročka na hitrovrtečise brus TAKOJ uničimo obroček. Tudi pri brušenju se ne sme pretiravat z obrušenjem prevelikega kosa naenkrat, saj baje lahko pride do pregretja materiala in bi lahko prišlo do "izgube vzmetnosti" materiala. Večina dela sicer vzamejo meritve, ki jih je treba storiti tako pred obdelavo kot tudi med njo. Obročki so ostri in prstom neprijetni, a po par meritvah dobiš grif kako jih vstavit v luknjo karseda uspešno.
Recept je tak:
1. Korak: jack up your car.
2. korak: vstavi obroček v izvrtino
3. korak: Z batom porini obroček kake 3-5 cm globoko, da se bat stabilizira in je obroček poravnan v izvrtini.
4. korak: v razmak obročka zarini merilne lističe, da ugotoviš trenutni razmak.
5. korak: Izdolbi obroček, malo pobrusi in se vrni na 2. korak.
Na koncu, ko so vsi obročki v primernem razmaku, pa s pilico za nohte ki ste jo zaplenili punci/ženi/sestri/fantu nežno zaobljite robove in odstranite potencialne nastale igle na robih obročkov.