Obnove motorjev Alfa V6, NORD, TB ...

- killergame
- Avtomobil: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12V QV Q2
Re: Obnove motorjev Alfa V6, NORD, TB ...
So različne dejansko. Zunanji dve sta isti, pa notranji dve sta isti.

Alfa V6 POWER!
Alfa 164 3.0 V6 12V "QV" Q2 1990
Alfa 156 SW 1.9 JTDm 2005
Alfa 164 2.5 TD 1993 - ex
Alfa 164 2.0 TS 1991&1989 - ex
Alfa Giulietta 2.0 1974 - ex

- pero27
- Avtomobil: BMW e21 315 82', Kadett C 1.2N/S 78', BMW E30 318i 87', Kawa KZ400 82' cafe
To je zato, ker so svečke zamaknjene zaradi vodnih kanalov ki gredo z sesalne na izpušno stran.
Se vidi z vrha glave kjer so čepljeni da je offset.
Sej bate morš tud prav obrnit kar tudi pomeni da morta bit dve različni kataloški številki bata; pin od ojnice ni nikol pocentriran na sredino bata, pa relief za sesalni in izpušni kanal v kroni bata nista enaka.
Se vidi z vrha glave kjer so čepljeni da je offset.
Sej bate morš tud prav obrnit kar tudi pomeni da morta bit dve različni kataloški številki bata; pin od ojnice ni nikol pocentriran na sredino bata, pa relief za sesalni in izpušni kanal v kroni bata nista enaka.

Pin v batu ni scentriran zaradi drugega razloga- kipanje in trenje. In kolkor sem zasledu, pri tej mašini je scentriran.
Let's go Brandon!

- pero27
- Avtomobil: BMW e21 315 82', Kadett C 1.2N/S 78', BMW E30 318i 87', Kawa KZ400 82' cafe
Ja pa nebi ful hitro požrlo batov, če niso offset pini? Sej ma kar velik stroke ta motor, ne razumem kako bi mu blo prihranjeno ribanje bata od strani ob cilinder če ma res nasredi pine...

- killergame
Pin je v sredini bata čisto scentriran. Prav tako so reliefi batov isti tudi. Vsi 4 bati so isti. Ni nobenih razlik. Kolikor jz vem, je dizajn glave takšen, ker zaradi velikosti ventilov, svečka ni mogla bit na sredini in so jo zamikal.
Še par salik batov

Bolš, da ne vete kolk teh glav je še blo različnih izvedb. Pa kolk masovno se tole predeluje. Športne verzije so pa na 2 svečki. Isto obe zamaknjeni hehe.
Še par salik batov

Bolš, da ne vete kolk teh glav je še blo različnih izvedb. Pa kolk masovno se tole predeluje. Športne verzije so pa na 2 svečki. Isto obe zamaknjeni hehe.
Alfa V6 POWER!

- killergame
Tolk tega vmes blo, da groza od zadnjega updejta
Tole bo noro dolgi post, kerga sestavljam pol dneva menda, tko da vzamte si čipse, piškote, pivo, čaj, itd za zravn
Dokončan GTV 2.0 V6 TB motor.

Nov rotor. Stari je bil en mal znucan

Zmontiran termostat s senzorji in vsem

Zalepljen zadnji most

Pa še karter tesnilna + tesnilo

Postavljen na voziček

Potem pa očistil še injektorje v ultrazvoku in testiral brizganje

Začnem montirat še krom cevi. Opa..spet bo neki narobe

Postran so ga not navili. Pa sem se še spraševal zakaj hudiča je bil tak kratek vijak, da prijel skor nč..sem zvedo. Sej je sam turbo, zakaj bi rabo bit dolgi vijak

In gotovo

By

Vmes med tem motorjem sem vzel v delo še GTV 2.0 V6 TB (ja 2x pain in the ass V6 TB istočasno
), ki je po dolgih letih stanja rabila ljubezni okoli motorja. No kasneje se je izkazalo da je rabila še malo več kot samo predvideno

Takoj vidim en kup dela

Puščajoči semering na polno

Obenem avto je prišel do mene na vleki, pedal sklopke not pado. Veselje pridet do cilindra na menjalniku. Sam ene 100 stvari v napoto
Snameš vse to, pa še vedn nisi nč bližje

Odšravfam 2 vijaka. Čak mal..kje je 3. Zakaj se to ne premika. Gledam, svetim. Počen vijak. Zavaril nosilc na vijak ki je ostal v menjalniku

Zakaj sklopka ni delala

Začnem snemat zobati jermen

Komi kej držal še napenjalc

Redne menjave olja..hja. Ne glih. Ampak sem vido že 10x hujš tudi

Avto je ropotal neznosno in nabijal vse. Sem mislo, da bo treba sam naštelat ventile. Mhm..

So že razpadli dročniki vsi izpušni.

12V ključ za obmične pa jermenico oljne pumpe. Dal nardit si seveda

Pomeril lufte

Vidim stanje dročnikov. Grem s strahom merit odmične. Po nekem čudežu ne čist uničene, ampak ni minimum. Ajde..za silo bo še.

Turbo vs turbo

Vse puščal semering na ohišju razdelilnika vžiga

Razkopal že pol motorja praktično haha

Vse sneto

Po par dneh namakanja v citronki je star cilinder z še vedno ogromno nabijanja in vodovodarskimi klešči popustil in dal plac za novega

Vmes sem se zmoto in naročil tamale dročnike za prvo serijo. TB in super ma namreč večje..Pa je šel skoraj teden okoli, da sem dobil prave

Počasi zlaganje nazaj. Dobit pri tem avt vodno pumpo vn in notri, je za ubit!!! Da ne govorim da jermenica ne gre posebi dol, ker je premalo prostora, čeprav Alfina navodila kažejo kak jo snameš bp. V nekje 6 poizkusu sem jo uspel not dobit.

Na hitro malo polepšal pokrov, da ni glih cel rjav

Malo še varil plastiko haha

Nov rotor

Vsi jermeni nazaj

Zaprto vse pri jermenih

Zaprt motor

Večina nazaj na svojem mestu

Na hitro polepšal še napise. Nisem mogo pustit vse umazano, odluščeno

Vmes zamenjal še glavni cilinder sklopke

In odzračil sklopko

Motor sestavljen!

Dalje mi reče, naj pogledam armaturo, ne sveti nič. Ok. Hudo čudno. Vzamem vn, razstavim.

Mja..nova ohišja, spucat vezje

Pri kolegu na dvigalki dobila novo podvozje spredaj. Roke, amortizerji, stabilizator štangice, nove manšete volana, nov semering polosovine.

Test drive itd, avto ne gre nikamr, tuli kot nora turbina in vleče šele od nekje 4k +. Ok neki ni vredu. Diagnoza, verjetn je turbina v kurcu

Turbina dol.

Lufta ni, veternica ok

Kaj je pa to

Veselje z vijaki seveda

In pa krivec za vse!

No obenem odkrijem še počen westgate..

Ok. Dejmo drugo turbino. Reče znanc, joj mam eno obnovljeno v italiji. Ja super, dej pošl. Ko sem jz vido to "obnovljeno"

Hvala in adijo. Bomo kr staro od avta zrihtali.Vse razstavil

Povarili westgate kolk se je dalo, da bo dlje zdržala.

Vijake porihtali, kjer mi glave urejajo

3x helicoil

Downpipe 2x helicoil

Pa seveda sem dal original stojne vijake in matice kot mora bit, ne vijake kere najdeš pri roki, kot večina dela..

Poravnane površine

Plus cement za izpušne sisteme za ziher

Pa za piko na i, še razcepka kot se spodobi za westgate

"Obnovljena" turbina. Vsa nova tesnila, nove vakum cevi, stojni vijaki, matice, itd.

Zadaj desno je nabijala še stab štangica

Pa grozni znakci so dobili malo lepše 8)

60 km testne vožnje. Zdej pa leti kot treba. Dobro potegne, nobenih zvokov več pihanja mim itd. Rabi še nov izpušni sistem, ker sta zadnja dva lonca luknjasta, ampak povrsti. Pride tudi to na vrsto, ma že v planu lastnik, skupaj z menjavo podvozja zadaj še.

Mašinca dela zdej k urca
[youtube]QDx_m5WhVsI[/youtube]
[youtube]nA3bNoHKDXY[/youtube]
Pa na poln segrete še z mal več obrati :mrgreen: To je to od GTV, ki je vmes vskočla.
[youtube]LahKIopHtjg[/youtube]
Potem je prispel nov motor za zrihtat. Alfa 75 1.8 TB 8) Zgleda sicer odlično stanje, ampak je dolga leta čakal pa se bo preventivno pogledalo pred vgradnjo.

Za GTV 2.0 V6 TB motorjo je prišel na vrsto 164 3.0 V6 QV motor.

Že ko sem olje spuščal sem sumo, pa se je hitro sum potrdil :doubt: Voda zmešala se. Pa zažgano vse črno, lepljivo kot smola

Rjav zanič cilinder

Podmazovanje na vn hehe :mrgreen:

Glave dol, nič lepega

Noro oksidirane

Karter dol

Ležaji pa gred na srečo preživeli

Kar se pa ne more rečt za bate..2 sta že mela znake ribanja na polno.

Cilindri bli pa toooolk zapečeni. Ene 2 ure jih vsaj vn tolko, brez da bi jih seveda pojebal

Vse črno zažgano

Prišle še 2 rezervne glave, smo mislili, da jih bo mogoče boljše uporabit, ampak ta motor je pa zgleda mel neke probleme z dobavo olja, ker je bilo VSE zaribano do neuporabnega. Dobesedno vsak del motorja..

Vmes prišli novi QV bati

Delavnica polna :mrgreen:

Glave so sicer mele tudi probleme, ampak se je uspelo rešit

Odšle z gredjo v obdelavo

In prišle nazaj "nove"
Spodaj je bili sicer površina tolko od korozije, da se je rabili povarit in pobrusit potem, ampak so se rešile.

Oprane v stroju, pri tolk zapečenem, drugače ne gre. Nova vodila, popravilo sedežev, poliranje vseh gredi in odmičnih. Popravilo korozije, brušenje, novi tefloni.

Cilindri bojo ostali z izjemo enega isti. Po honanju premerjeni in preverjeni, bojo še vse ok.

Enga tistega je pa žal rja uničila.

Vmes ker se je pri 12V mal vse zakompliciralo z vsem, sem pa dal na stojalo 24V in ga začel kr zlagat
Tuki je bil pa mal obratn vrstni red zaradi časovnega da smo spelali balans gredi na novo.

Gred na novo zbalansirana na preračunane uteži. Olajšan vztrajnik in alu jermenica custom made. Jermenica utež v njej ni glih vrhunec estetike haha

Glave so bile sicer urejene, ampak se jih ni glih pazilo pa tudi brušene so bile slabo, tako da so šle še enkrat na brušenje

Robe za 2 motorja pripravljene

Čiščenje batov. Prvi so bli čisto zanič, pa je potem mi hrvat prineso te druge, ki so pa super stanje še.

In pa čisti

Sestavljeni!

Dalje. Čiščenje glavne gredi. Mojster na delu

Nikoli ne razočara kolk je svinjarije. Tukaj bi kmalu prišla do kanalov za mazanje ležajev

Skupaj kr nekaj svinjarije

Temeljito oprana kompletna in spihana

In pa novi čepi

Prvi blok ni bil ok. Cel potolčen povsod, poškodovan pri zadnjem semeringu, pobrani navoji menjalnika 3, odtrgan vijak pri vodni pumpi, itd

Opran drugi blok od Lancie, ki je isti kot 24V z izjemo par sprememb ki se zamenjajo bp

Malo pobrušena površina pumpe

Očiščeni sedeži za cilindre in tesnila cilindrov

Ležaji v blok

Gred notr

Preverit s plastigage. All good.

In stegnjena

Tesnilna masa na ove strani plus tesnilo

Montirano skupaj s pokrovom bloka

Flexhone je mel kr posla :mrgreen:

Ampak je ratal

Pa še očiščeni odzunaj

Nadaljevanje sledi kmalu. Kdo je prišel do konca..kapo dol

Dokončan GTV 2.0 V6 TB motor.

Nov rotor. Stari je bil en mal znucan

Zmontiran termostat s senzorji in vsem

Zalepljen zadnji most

Pa še karter tesnilna + tesnilo

Postavljen na voziček

Potem pa očistil še injektorje v ultrazvoku in testiral brizganje

Začnem montirat še krom cevi. Opa..spet bo neki narobe

Postran so ga not navili. Pa sem se še spraševal zakaj hudiča je bil tak kratek vijak, da prijel skor nč..sem zvedo. Sej je sam turbo, zakaj bi rabo bit dolgi vijak

In gotovo

By

Vmes med tem motorjem sem vzel v delo še GTV 2.0 V6 TB (ja 2x pain in the ass V6 TB istočasno

Takoj vidim en kup dela

Puščajoči semering na polno

Obenem avto je prišel do mene na vleki, pedal sklopke not pado. Veselje pridet do cilindra na menjalniku. Sam ene 100 stvari v napoto

Snameš vse to, pa še vedn nisi nč bližje

Odšravfam 2 vijaka. Čak mal..kje je 3. Zakaj se to ne premika. Gledam, svetim. Počen vijak. Zavaril nosilc na vijak ki je ostal v menjalniku

Zakaj sklopka ni delala

Začnem snemat zobati jermen

Komi kej držal še napenjalc

Redne menjave olja..hja. Ne glih. Ampak sem vido že 10x hujš tudi

Avto je ropotal neznosno in nabijal vse. Sem mislo, da bo treba sam naštelat ventile. Mhm..

So že razpadli dročniki vsi izpušni.

12V ključ za obmične pa jermenico oljne pumpe. Dal nardit si seveda

Pomeril lufte

Vidim stanje dročnikov. Grem s strahom merit odmične. Po nekem čudežu ne čist uničene, ampak ni minimum. Ajde..za silo bo še.

Turbo vs turbo

Vse puščal semering na ohišju razdelilnika vžiga

Razkopal že pol motorja praktično haha

Vse sneto

Po par dneh namakanja v citronki je star cilinder z še vedno ogromno nabijanja in vodovodarskimi klešči popustil in dal plac za novega

Vmes sem se zmoto in naročil tamale dročnike za prvo serijo. TB in super ma namreč večje..Pa je šel skoraj teden okoli, da sem dobil prave

Počasi zlaganje nazaj. Dobit pri tem avt vodno pumpo vn in notri, je za ubit!!! Da ne govorim da jermenica ne gre posebi dol, ker je premalo prostora, čeprav Alfina navodila kažejo kak jo snameš bp. V nekje 6 poizkusu sem jo uspel not dobit.

Na hitro malo polepšal pokrov, da ni glih cel rjav

Malo še varil plastiko haha

Nov rotor

Vsi jermeni nazaj

Zaprto vse pri jermenih

Zaprt motor

Večina nazaj na svojem mestu

Na hitro polepšal še napise. Nisem mogo pustit vse umazano, odluščeno

Vmes zamenjal še glavni cilinder sklopke

In odzračil sklopko

Motor sestavljen!

Dalje mi reče, naj pogledam armaturo, ne sveti nič. Ok. Hudo čudno. Vzamem vn, razstavim.

Mja..nova ohišja, spucat vezje

Pri kolegu na dvigalki dobila novo podvozje spredaj. Roke, amortizerji, stabilizator štangice, nove manšete volana, nov semering polosovine.

Test drive itd, avto ne gre nikamr, tuli kot nora turbina in vleče šele od nekje 4k +. Ok neki ni vredu. Diagnoza, verjetn je turbina v kurcu

Turbina dol.

Lufta ni, veternica ok

Kaj je pa to

Veselje z vijaki seveda

In pa krivec za vse!

No obenem odkrijem še počen westgate..

Ok. Dejmo drugo turbino. Reče znanc, joj mam eno obnovljeno v italiji. Ja super, dej pošl. Ko sem jz vido to "obnovljeno"

Hvala in adijo. Bomo kr staro od avta zrihtali.Vse razstavil

Povarili westgate kolk se je dalo, da bo dlje zdržala.

Vijake porihtali, kjer mi glave urejajo

3x helicoil

Downpipe 2x helicoil

Pa seveda sem dal original stojne vijake in matice kot mora bit, ne vijake kere najdeš pri roki, kot večina dela..

Poravnane površine

Plus cement za izpušne sisteme za ziher

Pa za piko na i, še razcepka kot se spodobi za westgate

"Obnovljena" turbina. Vsa nova tesnila, nove vakum cevi, stojni vijaki, matice, itd.

Zadaj desno je nabijala še stab štangica

Pa grozni znakci so dobili malo lepše 8)

60 km testne vožnje. Zdej pa leti kot treba. Dobro potegne, nobenih zvokov več pihanja mim itd. Rabi še nov izpušni sistem, ker sta zadnja dva lonca luknjasta, ampak povrsti. Pride tudi to na vrsto, ma že v planu lastnik, skupaj z menjavo podvozja zadaj še.

Mašinca dela zdej k urca
[youtube]QDx_m5WhVsI[/youtube]
[youtube]nA3bNoHKDXY[/youtube]
Pa na poln segrete še z mal več obrati :mrgreen: To je to od GTV, ki je vmes vskočla.
[youtube]LahKIopHtjg[/youtube]
Potem je prispel nov motor za zrihtat. Alfa 75 1.8 TB 8) Zgleda sicer odlično stanje, ampak je dolga leta čakal pa se bo preventivno pogledalo pred vgradnjo.

Za GTV 2.0 V6 TB motorjo je prišel na vrsto 164 3.0 V6 QV motor.

Že ko sem olje spuščal sem sumo, pa se je hitro sum potrdil :doubt: Voda zmešala se. Pa zažgano vse črno, lepljivo kot smola

Rjav zanič cilinder

Podmazovanje na vn hehe :mrgreen:

Glave dol, nič lepega

Noro oksidirane

Karter dol

Ležaji pa gred na srečo preživeli

Kar se pa ne more rečt za bate..2 sta že mela znake ribanja na polno.

Cilindri bli pa toooolk zapečeni. Ene 2 ure jih vsaj vn tolko, brez da bi jih seveda pojebal

Vse črno zažgano

Prišle še 2 rezervne glave, smo mislili, da jih bo mogoče boljše uporabit, ampak ta motor je pa zgleda mel neke probleme z dobavo olja, ker je bilo VSE zaribano do neuporabnega. Dobesedno vsak del motorja..

Vmes prišli novi QV bati

Delavnica polna :mrgreen:

Glave so sicer mele tudi probleme, ampak se je uspelo rešit

Odšle z gredjo v obdelavo

In prišle nazaj "nove"

Oprane v stroju, pri tolk zapečenem, drugače ne gre. Nova vodila, popravilo sedežev, poliranje vseh gredi in odmičnih. Popravilo korozije, brušenje, novi tefloni.

Cilindri bojo ostali z izjemo enega isti. Po honanju premerjeni in preverjeni, bojo še vse ok.

Enga tistega je pa žal rja uničila.

Vmes ker se je pri 12V mal vse zakompliciralo z vsem, sem pa dal na stojalo 24V in ga začel kr zlagat
Tuki je bil pa mal obratn vrstni red zaradi časovnega da smo spelali balans gredi na novo.

Gred na novo zbalansirana na preračunane uteži. Olajšan vztrajnik in alu jermenica custom made. Jermenica utež v njej ni glih vrhunec estetike haha

Glave so bile sicer urejene, ampak se jih ni glih pazilo pa tudi brušene so bile slabo, tako da so šle še enkrat na brušenje

Robe za 2 motorja pripravljene

Čiščenje batov. Prvi so bli čisto zanič, pa je potem mi hrvat prineso te druge, ki so pa super stanje še.

In pa čisti

Sestavljeni!

Dalje. Čiščenje glavne gredi. Mojster na delu

Nikoli ne razočara kolk je svinjarije. Tukaj bi kmalu prišla do kanalov za mazanje ležajev

Skupaj kr nekaj svinjarije

Temeljito oprana kompletna in spihana

In pa novi čepi

Prvi blok ni bil ok. Cel potolčen povsod, poškodovan pri zadnjem semeringu, pobrani navoji menjalnika 3, odtrgan vijak pri vodni pumpi, itd

Opran drugi blok od Lancie, ki je isti kot 24V z izjemo par sprememb ki se zamenjajo bp

Malo pobrušena površina pumpe

Očiščeni sedeži za cilindre in tesnila cilindrov

Ležaji v blok

Gred notr

Preverit s plastigage. All good.

In stegnjena

Tesnilna masa na ove strani plus tesnilo

Montirano skupaj s pokrovom bloka

Flexhone je mel kr posla :mrgreen:

Ampak je ratal

Pa še očiščeni odzunaj

Nadaljevanje sledi kmalu. Kdo je prišel do konca..kapo dol

Alfa V6 POWER!

- killergame
Tole je stranka sama dala, jz sem sam pripravo spodn del vse na iste teže. Drugače je dal pa v Elmet Zagreb. Baje, da eden boljših.
Alfa V6 POWER!

- pero27
Skrajno zanimive vsebine!
V kateri tekočini pa bate pucaš v ultrazvoku?

V kateri tekočini pa bate pucaš v ultrazvoku?

- killergame
Voda + ajax
Ampak to ne pridejo vn taki kot na slikah kasneje. Jz še vse to podrgnem s ščetkami potem pa luknje batnih obročkov je treba s starimi obročki spucat, ker to je tko zapečeno gor, da nimaš druge. 1 ura na 80°C pa vse lepo razmehča v ultrazvoku, da se potem očisti čisto lahko.

Alfa V6 POWER!