Evo po kar nekaj premora se spet javljam.
Tokrat sem porihtal visko sklopko. Stvar, katere nisem hotel delati, ampak je počasi spuščala na tesnilih, tako da na žalost nisem imel izbire. Našel sem nekaj infota od drugih sklopk, predvsem moram pohvalit VW Syncro mafijo, ki so jih naštudirali v 0. Za vse vas s Syncro kombiji je tole piece of cake, ker imate info povsod.

Takole se zadeva podre. Šplento stran in porineš narazen:
Notri je ena sama lepota
Po kar nekaj čiščenja vse komponente na kupu:
Moja sklopka ni v najboljšem stanju, diski/lamele notri so v originalu "zlate barve" , modra pomeni obrabljeno, kovinska pomeni še bolj obrabljeno.

Moja je kar obrabljena, posledica puščanja verjetno, + starega olja+večkratnega pregretja. Bi iskal drugo ampak sklepam da težko dobiš dobro, mislim da bo moja mene z novim oljem in vožnjo po cesti preživela.
Potem pa študiranje. Ker gre po tovarniških navodilih za nepopravljivo stvar tesnil seveda nisem našel, v resnici jih nisem niti pretirano iskal. Zato sem dal delati svoja v Dihto (drago, moram najti alternativo). Gre za 2 tesnila, ki sta sicer svoj profil, najbolj podobna X-ringu in 1 standarden viton oring (45eur

)
Druga stvar je filament. Notri je silikonsko olje, ki je precej gosto in specifično na dotik (po domače svinjarija

). Veliko sem prebral od viskoznosti, na koncu prišel do zaključka da so razlike med olji dosti manj pomembne kot zračni žep v sklopki (hvala za link @belidirkac

) . Vzel sem 100000cst, naj bi višja viskoznost naredila sklopko bolj agresivno. Bmw 325ix e30 ima recimo 80000cst v originalu. Glede na to da Syncro mafija na veliko uporablja to viskoznost za "performance" sklopko, mislim da je OK.
Tretja stvar je že omenjen zračni žep. Je volumen zraka/plina v sklopki ker se ne fila na polno. Range je nekje med 5-10%, več kot jo nafilaš, bolj je agresivna ampak gre hitreje v hump mode in jo hitreje uničiš. Glede na stanje lamel sem izbral 8% zraka. Nekateri dodajajo inerten plin da olje obdrži lastnosti (pri pregretju se ne deformira toliko), meni se s temu ni dalo ubadat.
Potem je bilo treba izmerit volumen da sem lahko določil količino olja za željenih 8%. Najprej sem notri nalival vodo in meril ampak nikoli nisem bil ziher da notri ni zračnega žepa, zato sem jo sestavil kar pod vodo v tuš kabini.
Tako sem potem izmeril razliko v teži med prazno in polno sklopko in tako določil volumen.
Nameril sem 203g, tako da je volumen 203cm3, pretvorjeno v gostoto olja je to 197g, polniti pri 8% 182g.
Nato pa polnjenje in sestavljanje, olje je gosto in je treba na vsaketoliko lamele porinit notri:
Orientacija lamel (tole sem naredil malo po svoje, praktično nemogoče je določit rotacijo notranjih ko podiraš):
Skoraj napolnjeno:
In fertik sklopka. Sem na koncu moral dofilati z injekcijo ker je tele zadnje kapljice lovit katastrofa.
En kup kompliciranja za zamenjat 3 tesnila in malo olja, včasih se sam sebi zdim butast.

V upanju seveda da bo delalo, naj bi bilo to to ne bom pa rekel 0 dokler ga ne vržem spredaj v luft in me zadnja kolesa ne vržejo z dvigalk.

Bo pa v primeru da bo delalo spet proper 4X4, kar bo odtehtalo ko jo bom zapeljal po snegu, kar mi je še neuslišana želja.
Se opravičujem za ogromno teksta za malo napredka.
Sedaj je na vrsti diff, je že podrt, se slišimo čez par mescov.
Lp!