Zaradi pestrih življenskih dogodkov se ni zgodilo toliko kot bi hotel, ampak počasi se nekaj dogaja.
Ker sem zajebal originalne ventila je bilo treba dobiti druge (hvala Killergame

) . Problem je ker je po normalni ceni dobavljiva samo ena firma kopije, kateri niso identični originalu.
Razlika je v tem da ma vdolbino na sredini večjo od originala
Kar pomeni da mi poveča volumen komore/zmanjša kompresijsko razmerje. Malo sem se igral s šmirgli in bormašino da odstranim rob in da pašejo v polirano komoro. Manjka še 30° backcut katerega bom tokrat naredil na okroglinski brusilki, ker tista mašinca ni dosti toga.
Nato pomeril končen volumen komor ki je nekje med 55 in 55,3ccm. Po mojih izračunih naj bi moje statično kompresijsko padlo nekje med 7,4 in 7,5:1 proti originalnih 8:1, kar mislim da bi moralo biti ok (upal sem na 7,5:1 čeprav več nebi škodilo). Za dokončen izračun rabim sestavit spodnji konec.
Pomeril sem še vgradno višino ventilov tako da sem lahko določil vgradno višino vzmeti.
So za 0.7mm bolj sproščeni glede na tovarniške podatke, kar ni nekaj hudega da bi jih moral dodatno podlagati. Pod njimi je 1mm podložka, v tem primeru bi dodal še eno.
Potem sem kar s prešo premeril prožnost mojih vzmeti glede na tovarniške podatke.
Meritve sem vrgel v excel. Večje vzmeti so ok, pri manjših pride do odstopanj, tako da imam naročene nove.
Odstopanja manjših, modra črta je original. Vidi se tudi italjanske proste dolžine vzmeti, razlike za 1mm.
Načeloma sem po izračunih nekje 10% slabši od originala s to kombinacijo, kar je zame zadovoljivo glede na skromen profil odmičnih. Če bom menjal odmične v prihodnosti bom menjal tudi vzmeti.
Dosti tehnikalij.

Nazaj sem dobil blok z varjenja. Zahvaljujem se prijatelju kateri mi je zrihtal varilca.
Trudili so se, zvar drži, ampak je spokal na varjenih mestih. Verjetno bi držalo ampak ne vem koliko časa, ker bi verjetno šlo naprej. Na srečo mi je čisto po naključju padlo tole
Gre za kompleten 16v motor z zaribano glavno gredjo.

Blok je dober, glava ostane za nadaljne eksperimente. Plus en kup dodatnih delov bo prov prišlo.