ker se avta ne špara, je kmalu po nakupu crknil menjalnik. je bil že pri koncu, intenziven offroad brez občutka mu tudi ni pomagal. bom kar z v8 foruma skopiral predstavitev obnove:
najprej smo sneli reduktor in menjalnik, vse skupaj je precej veliko in posledično tudi težko. odkar imam terenca sem se navadil tudi, da je pri šraufanju normalno in pričakovano da ti v oči in usta pada blato. pri podiranju sta se nam pridružili še Zup, Marja in Zlatko ter nam prišparali malo hrbta ko je bilo treba to kravo prenesti v delavnico. HVALA!
sledilo je podiranje, slik od tega nimam ker je bilo že pozno zvečer in se nam je mudilo čimprej podret in dobit krivca. ugotovili smo, da so totalno fuč forward ter direct lamele ter plate. vse drugo je bilo kot novo.
stara vs nova lamela:
ko je bilo vse razkopano do ohišja, je sledilo pranje in barvanje. stopotjo smo porihtali še menjalnik in motor od Sebata. Iz slik je razvidno koliko je fordov E4OD večji od GMovega 4l80e, čeprav sta oba heavy duty menjalnika.
potem je sledilo čakanje na dele. ker sem imel malo krize z budgetom sem na obnovi malo šparal, bomo videli kako se bo obneslo. zamenjalo se je vse slabe lamele in plate, vse bushinge, tesnila (cel overhaul kit) ter nekatere thrust washerje. dodal sem tudi shift kit, no tukaj nisem šparal in sem vzel najhudejšega, TRANSGO HD2 TUGGER. kit je namenjen heavy duty/towing aplikacijam, vsebuje pa en kup fedrov, nekaj batkov, 2 snapringa in eno tesnilo ter par svedrov. Kit dvigne pritisk po celem menjalniku ter v posameznih podsklopih, nekatere prehode se razširi, nekatere pomanjša. rezultat tega je dosti boljše in čvrsto menjavanje, manj zdrsovanja menjalnika ter dosti trši lockup. ubistvu je čutiti kot da bi avto imel 5 brzin. omogoča tudi zaviranje z motorjem pri vseh hitrostih, če menjaš v prvo pri 40kmh kar blokira zadnje gume. shift kit (vsaj osnovni) priporočam vsakemu ki obnavlja menjalnik, saj je razlika res velika.
v tem času smo naredili stojalo in par specialnih orodij ter izbijačev za bushinge.
sledilo je sestavljanje podsklopov z novimi deli
vse čisto, zloženo in zapakirano:
nato je sledilo sestavljanje valve body-ja ter montaža shift kita:
dosti slik manjka, ker ponavadi pozabimo slikat ko pademo noter
modificira se tudi separator plate, večje je vedno boljše tako da se večina lukenj poveča, razen ena se zmanjša. to poteka tako, da se jo najprej ful poveča, nato vstavi aluminjast čep s prej izvrtano luknjo prave dimenzije, le tega se z druge strani razširi s priloženo šibro:
ko so vsi podsklopi sestavljeni, jih je treba samo še sestavit in izmerit lufte.
še pumpa in je notranjost končana:
nato sledi še sestavljanje valve body-ja
to je to kar imam slik, sledila je še vgradnja in test. nekaj še zajebava rikverc, mogoče je zaradi novega tesnila, ki je prišlo v shift kitu ter je bilo neverjetno trdo, bomo videli sproti.
že od samega začetka je bila počena prednja vezna stena, skupaj z menjalnikom je tudi ona dokončno odpovedala, zato smo jo zavarili
boljše kot novo!