Lancia Delta HF Turbo

grega983
Avtomobil: Lancia Delta HF turbo, Alfa Romeo 33 16v Permanent 4, Lancia Thema 16v Turbo LS

Re: Lancia Delta HF Turbo

Post by grega983 » 16 Sep 2013, 16:50

Ma sej sm napisal da fabriška rešitev je bolj med slabimi, uniballov pa ne prodajajo na vsakem vogalu, samo zaradi nakupa enega nimam želje preiskat 33 trgovin, po netu pa nimam želje naročevat, ker je ipak bistveno bolj zanimivo zadevo pred nakupom videti v živo ter na podlagi materiala na razpolago naumiti kaj se sploh splača kupiti :)

Gre pa zadeva v sredo na optiko, istočasno pa se bodo razdrle sprednje zavore. Po hitrem pregledu sem opazil, da diska opletata v 3 p... m.... . To je lahko posledica več različnih napak, za popravilo pa doma nimam primernega orodja, tako da bodo kar mojstri v delavnici rešili zadrego :oops:
Če italjanu rečeš da je cigan s tem v bistvu žališ cigana
sablac
Avtomobil: zastava yugo cabrio

Post by sablac » 16 Sep 2013, 20:58

no se bojo ze resle se ostale stvari....evo saltnge delajo,pocas pa na ostalo...samon da se premika na lastn pogon
grega983
Avtomobil: Lancia Delta HF turbo, Alfa Romeo 33 16v Permanent 4, Lancia Thema 16v Turbo LS

Post by grega983 » 19 Sep 2013, 07:14

Včerejšnja vožnja z rdečo delto do delavnice, kjer bi se porihtale tresoče zavore in optika je bila na pol poti prekinjena z mojim telefonskim klicem mojstru mehaniku:
<Milan, dva šraufa sta mi odletela s sprednje leve felge. Prinesi s sabo kak ključ za zategnt preostale>.

Se pravi sem na skoraj najbolj grd način našel težavo zakaj mi tak tresle zavore - nezategnjeni vijaki na felgah .......

Reakcije mojstra mehanika ni treba opisovati, je pa bila burna :oops:
JureK
Avtomobil: VW T3

Post by JureK » 19 Sep 2013, 11:41

Men se je enako zgodilo sredi Pule... Cajg in vinta pa pod celim kupom prtljage! Hvalabogu je bil v bližini vulkanizer, ki mi je priskočil na pomoč... No, doma sem ugotovil, da bi blo bolje, da bi vso prtljago premetal in sam zrihtal! Šraufe mi je zalepil z nekim lepilom! Ko sem jih hotel odšraufati sem mu J**al celo žlahto!
L4UK0
Avtomobil: 1972 Datsun Fairlady Z

Post by L4UK0 » 19 Sep 2013, 14:00

Shit! :) Kako ti je pa ratalo opazit da sta odletela? Sreča v nesreči...oz. neumnosti...ma se zgodi :P
Image
grega983

Post by grega983 » 19 Sep 2013, 14:15

Kako sem opazil to ?

En ovinek prej sem slišal po cesti žvenketati nekaj kovinskega, volan (in pa cel avto) pa je začel res temeljito pajtlat v taki frekvenci, da bi se cel avto čez 3 ovinke sam razšraufal :oops:

Ker me je res zaskrbelo, sem parkiral na prvem primernem placu in poklical pomoč :oops:

Drugače pa to lahko imenujemo šlamparija, neumnost, nespretnost, whatever :?
sablac
Avtomobil: zastava yugo cabrio

Post by sablac » 19 Sep 2013, 20:37

nc cudnga,men se je lan na slaomu na ljubecni naredilo isto,sem komi po odpeljanih 2 voznjah nastudiro da so vsi sraufi losani..prejs tedn pa isto,ga vintam na svetino-ona cesta kjer sma zadnic tahudga testirala,na poti nazaj pa cudn obcutek na volanu in grem logicno takoj po kljuc in spet isto...nauk stara jajca te vedn kaj novega nauci
grega983

Post by grega983 » 22 Sep 2013, 19:46

Po peripetijah z zavorami je avto prišel nazaj v garažo s spedenami zavorami (zategnjenimi vijaki) ter porihtano optiko :)
Image

V sklopu urejanja raznoraznih sitnih detajlov sem se lotil zamenjave stikala na zavorni pedalki. Obstoječe stikalo je bilo od frgazerce in je bilo dvopinsko. Njegova funkcija je samo vklapljanje zavornih luči.
Ob pregledu obstoječega stanja sem rahlo začuden opazil, da je instalacija na armaturki pripravljena za 4 pinsko stikalo.
Super, zadeva je torej narejena identično kot je prikazano v električnih shemah.
Zadrega je nastala, ker so ti avtomobili imeli po besedah najbolj tehnično podkovanih deltašev le 2 ali 3 pinska stikala, ki se jih dejansko tudi da nabaviti. razlika med 2 in 3 pinskim stikalom je, da v primeru uporabe 3 stikala v primeru okvare katere od zavornih luči to dejansko vidiš na armaturki v obliki opozorilne luči.
Image
Image
4 pinski konektor .....

Image
Vpasan 3 pinski konektor - in dejansko deluje vse kot treba :)

Poleg te sitnice sem sestavljal preostale malenkosti v notranjosti.
Izdelal sem custom nosilce za recarote, ker pritrdilna mesta na pre FL modelih 40 mm bolj narazen kot pri karoserijah, v katerih so bili ti sedeži.
Namestil sem tudi sredinsko konzolo ter novo manšeto za prestavno ročico
Image
Image
Notranjost bo počasi konec, me pa čaka še res detajlno čiščenje

Kot je bilo zadnjič videti sem imel na armaturki celo novoletno jelko zaradi nedelujočih/napačno vezanih senzorjev za zavore, hladilno tekočino in olje.
Postopoma sem s pomočjo električnih shem in navodil dveh ali treh deltašev naumil, da sem stikalo za nizek oljni pritisk in senzor za temperaturo olja napačno vezal (zamenjal sem ju), senzor za temperaturo vode sem napačno priklopil, poleg tega pa sem na podoben način <ugasnil> še lučke za nizek nivo hladilne tekočine ter obrabljene sprednje zavorne ploščice.
Pri stikalu za nizek nivo motornega olja se je izkazalo, da je dejansko odpovedalo poslušnost. Zaradi tega sem malo pobrskal po zalogi rezervnih delov ter našel ricambi originalli stikalo. Po krajšem osveževanju besednega zaklada zaradi otežene dosegljivosti sem nadlogo zamenjal :D
Image
Staro in novo stikalo

Da pa bi sreča bi ne bila popolna je poskrbel ventilator na hladilniku, ki še vedno ne želi sodelovati.
Če ga priklopim direktno na akumulator zadeva deluje, v vseh ostalih primerih pa ne jebe sistema ......

No, nekaj manj dela je še, vseeno pa me čaka še 22590 detajlov :oops:
strider87
Avtomobil: Opel Kadett C, bmw e30, Vw T2b , Manta b

Post by strider87 » 22 Sep 2013, 21:42

kar pogumno naprej ;)
JureK
Avtomobil: VW T3

Post by JureK » 23 Sep 2013, 08:36

Končno videl v živo! Fajn vojz je :) Tutu felge niso tk napačne kot na slikah zgledajo :)
Post Reply