Isti nadstrešek, 10 let razlike, druga trojka, isti vogal avta...
Nekaj časa sem se že spravljal nardit temo o tej e30ki, no zdaj bo tud koristna ko bo (žal) verjetno še kdaj kdo imel podoben primer, ko ti nekdo razbije starodobnika.
V torek sem se opravljal na sadna cesta meet, stric je prbil not v stransko cesto na kateri sem bil z passatom, jaz sem se ustavil še preden je on začel bremzat in bum... Konc srečanja zame, 500m od doma.
Sej mu je blo žal, se je stalno pravičeval, priznal krivdo izpolnila sva evropsko poročilo in si dala roko.
Danes (2 days later) sem si vzel čas in šel na njegovo zavarovalnico (Generali) z avtom. Najprej je teta vzela evropsko poročilo in mojo ustno izjavo, potem sva šla z cenilcem pogledat moj avto, je poslikal, zapisal vse poškodovane kose ki sem jih izpostavil.
Petač me je opremil z dvemi kompleti splošnih cenitev za ta avto. Enem iz nemške revije ki vsako leto dela cenitve in drugim od eneke nemške organizacije. V pogovoru z cenilcem sva se še zmenila da mu posredujem še search istega modela iz mobile.de glelde na to, da na avtonetu trenutno ni nič primerljivega razen enga 316 jugoslovančka. Rekel je da pri takih avtih (za katrere ni eurotaxa) za tržno ceno ponavadi upoštevajo povprečno ceno z oglasnikov, kar je zame dobro (na mobile.de so od 11 dvovratnih PFL 318i e30k samo 3 pod 10 jurjev). Uglavnem cenilec je bil zlo prijazen, bomo pa vidl kaj bo napisal v poročilo nakonc.
Potem sem šel še do lokalnega BMW dealerja (Makoma) kjer mi bodo naredili predračun za zavarovalnico. Je rekel da bo definitivno totalka in da ni panike, ker to v splošnem pomeni da mi bodo dal 60% tržne cene novega avta plus avto ostane moj. Tako da zdej čakam, da vidim kaka bo ocenjena tržna vrednost. Za predračun bom plačal (ker ne bodo oni rihtal) 2.5% vrednosti na predračunu. Fer.
Če je na predračunu manj kot 1000€ robe, računajo pa 4%
Zakaj bo totalka? Kataloška cena nebarvane haube; 2200€, blatnika 650€, platičnega spojlerja 600€ itd.
Backstory in build pred nesrečo sledi v kratkem. Avto je bil glih fertik.