Potem sva pa zadnjič z Anžetom na zaključku sezone ameriških vozil spregovorila nekaj besed.
Pa sem dejal, da mogoče pa res objavim...
Lansko spomlad sem se znebil evropske kantice, katero sem uporabljal za "zimski" avto.
Seveda je bilo treba (kljub takrat že trem usa avtomobilom) kupiti še en usa avto.
Pa sem si omislil pravi mestni avto. Doma so bili sprva zelo veseli...

1975 Cadillac Coupe deVille
Avto premika 500 cui velik big block V8 motor. Po naše 8.2L.
Kljub zajetnim zunanjim dimenzijam še zdaleč ni največji kupe iz 70ih let. Mislim, da je šele nekje sedmi po vrsti.
V dolžino meri 5.86m, v širino pa 2.03 m. Medosje meri 3.30m. Teža 2400+ kg. Čeprav je po podatkih iz tehničnega pregleda nekaj lažji. Na motorju je četvorni Rochester Quadrajet Fergazer. Navora je okoli 500 Nm na 2000 obratih. Ima pa 190 neto konjev. Rezervoar za gorivo meri 102 litra. Menjalnik je avtomatski(TH400)s tremi prestavami. Diferencijal je brez špere, z dokaj visokim razmerjem, 2.73.
Osnovna oprema sicer ni slaba, doplačlive pa nima ravno veliko.
Če na hitro povzamem standardno opremo: servo volan, zavorni diski spredaj, električni/avtomatski zaug, katalizator, avtomatska klima, tonirana stekla, električni pomik stekel, električni pomik sprednje klopi(6 smeri), centralno zaklepanje, AM/FM radijo z električno pomično anteno, sredinsko naslonjalo za roke, štirje pepelniki z vžigalniki, cornering lights, "digitalna" ura, lamp monitors, mehansko nastavljiva ogledala preko zajle, koš za smeti, brisalci z nastavitvijo intervalov, avtomatsko spuščanje "ročne" zavore,...
Od doplačlive opreme ima: volan nastavljiv po globini in višini, tempomat, odpiranje/zapiranje prtlažnika s pomočjo električnega motorčka in vinilna streha, katere ni več na avtu.
Avto je prišel v Slovenijo iz Nizozemske. Ker je imel še Belgijske papirje, na Nizozemskem verjetno ni bil nikoli uradno na cesti.
Kar na srečo/žalost pomeni, da nima LPG sistema, ki je tam precej pogost pri tovrstnih avtomobilih.
Zunanjost in notranjost je bila ob prihodu delno razstavljena, ker so ne dolgo pred tem opravili nekaj kleparskih popravil.
V glavnem na zadnjem delu strehe okoli oken. Avto je imel vinilno streho in to so precej pogosta mesta za rjo. Nekaj so pacali še po sprednji in zadnji haubi in na podnju zadaj desno.
Nekaj fotografij v stanju ko je avto prišel k meni: