Pozdravljeni,
najprej povem, da nimam kaj preveč pojma o šraufanju in elektriki, lotim se pa marsičesa
Torej... gre za Vespo VBB, letnik 1961. Med vožnjo (seveda ponoči) mi naenkrat crkne sprednja luč. S pozicijsko lučjo se nekako pripeljem do doma, kjer sem malo testiral zadeve.
Ugotovitve so sledeče:
- če je stikalo v poziciji dolge ali zasnčne luči, dela samo zavorna luč (ne dela dolga/zasenčna, luč v števcu in zadnja luč)
- če je stikalo v poziciji pozicijske luči, dela vse (torej pozicijska, zadnja, zavorna in luč v števcu)
Žarnica za dolgo in zasenčno luč je ok, poskusil tudi z novo, vendar je situacija ista. Je pa res, da nimam možnosti testirat drugje.
Nikjer v žarometu in na stikalu ni videti, da bi se karkoli žgalo, kontakti zgledajo v redu pritrjeni, nobena žička pretrgana. Skratka, na uč zgleda vse ok.
Kako se torej lotit iskanja težave? Ok, predvidevam, da je treba zmerit, do kje je elektrika. Že tukaj bi rabil nasvet, kaj in kako zmerit.
Hvala za odgovore.
Vespa elektrika
Re: Vespa elektrika
Živjo,
glede na tvoj opis ocenjujem, da je napaka v samem stikalu. Po mojem je inštalacija OK, saj praviš, da kratka in dolga luč v določenem položaju deluje. po moje ti je po domače "zašmelcalo kontakt" na stikalu. Dobro poglej vse kontakte. Ne poznam ravno vespinega stikala, običajno pa ob vklopu luči deluje pozicija in zadnja luč, dodaja pa se po izbiti kratka in dolga. Sam bi odklopil vse kable, pustil bi dovodni plus. Na ta plus bi posamično dodajal pozicijo, zadnjo, kratko in dolgo luč. Če bi vse delalo, bi pregledal stikalo in vse vzmeti, ki so običajno v takšnih stikalih.
glede na tvoj opis ocenjujem, da je napaka v samem stikalu. Po mojem je inštalacija OK, saj praviš, da kratka in dolga luč v določenem položaju deluje. po moje ti je po domače "zašmelcalo kontakt" na stikalu. Dobro poglej vse kontakte. Ne poznam ravno vespinega stikala, običajno pa ob vklopu luči deluje pozicija in zadnja luč, dodaja pa se po izbiti kratka in dolga. Sam bi odklopil vse kable, pustil bi dovodni plus. Na ta plus bi posamično dodajal pozicijo, zadnjo, kratko in dolgo luč. Če bi vse delalo, bi pregledal stikalo in vse vzmeti, ki so običajno v takšnih stikalih.
Re: Vespa elektrika
Res sem malo pretresel in očistil vse kable, ki pridejo v stikalu in zadeva je čudežno začela delat.
Kdo bi razumel te stare gospe
Kdo bi razumel te stare gospe